Alku alkaa A:lla

Vuosia sitten muutin Helsinkiin opiskelemaan ja koulun ohessa aloitin mun ensimmäisen työurakan vuokratyöläisenä. Käytännössä siis tuurasin kaikkea ja kaikkia. Se oli aikaa, jolloin kahviloissa oli tuhkakupit pöydissä ja työpäivän tai -illan jälkeen sai pestä hiukset kaksi kertaa ennen kuin tupakansavun sai irti. Tein ihan kaikkea ja monesti menin töihin tietämättä mitä tekemään. Milloin olin lähikaupungeissa kassalla, milloin ydinkeskustassa pyyhkimässä pöytiä. Toisinaan hämmensin juustokeittoa kyökin puolella ja kelmutin sämpylöitä. Yhtä kaikki, mun työpäivä alkoi siitä, että joku sairastui. Sitten tuli pikainen soitto tai tekstari, joskus jo edellisenä iltana, mutta aika usein muutamia tunteja ennen työpäivän alkua.

Silloin tuli nähtyä monta erilaista työpaikkaa, työntekijää ja pomoa. Jossain paikoissa oli yksi XXXXL-kokoinen työpaita, josta puuttui nappeja ja joka kiersi vuokralaiselta toiselle. Toiset olivat iloisia tuuraajasta, monet ärsyyntyneitä. Töitä riitti ja kun vakkarin tilalla oli vuokralainen, joka ei tiennyt eikä osannut talon tapoja se aiheutti aina ongelmia ja ylimääräistä vaivaa. Muutamasta paikasta lähdin työpäivän jälkeen hymyillen tietäen, että ainakaan mun ei tarvinnut sinne enää uudestaan mennä.

Sittemmin siirryin “vakkarityöhön” (Lue: kaupan kassalle illoiksi), vaihdoin pääainetta aineenopettajasta luokanopettajaksi ja pikkuhiljaa tutkinto alkaa olla kourassa. Noh, mitä nyt joku kandi ja gradu vielä tekemättä… Pikkujuttuja 😉

Tänä syksynä minusta tuli taas tuuraaja. Opintoni alkavat olla siinä vaiheessa, että jokapäiväinen läsnäolo ei ole enää pakollista ja saatoin jättää leipätyöni, eli ilta- ja viikonlopputyöni tauolle. Yhteistä edellisten tuurauskeikkojen kanssa on lyhyet varoitusajat, kun jossain sairastuu opettaja, soi minun puhelimeni, yleensä edellisenä iltana, joskus myös aamulla. Muuten kaikki on oikeastaan ollut täysin erilaista. Vaikka opehuoneita, kollegoita, luokkia ja käytäntöjä löytyy joka lähtöön, lähes poikkeuksetta sijainen on toivotettu erittäin tervetulleeksi mukaan joukkoon. Varmasti monesti sijainen tarkoittaa, että koulun opettajat voivat keskittyä omaan luokkaansa, eikä sairastuneen open tunteja tarvitse jakaa muiden kesken.

Tämän blogin ensisijainen tarkoitus on kerätä opetukseeni liittyviä asioita yhteen paikkaan. Monet OKL:ssä tehdyt tuntisuunnitelmat löytyvät kotoa kansioista tai koneelta, mutta se ei kauheasti hyödytä jos itse on “työmaalla”. Haaveilin jo tovin Ipadin hankkimisesta, missä olisin voinut pitää tarvittavia materiaaleja, mutta koska laite maksaa enemmän kuin asuntoni vuokra kuukaudessa, tämä saa toistaiseksi kelvata.

Opetusajatusten ja -ideoiden lisäksi saatan laittaa muita puuhailujani tänne sekaan, joita ei ole tarkoitettukaan kouluun toteutettavaksi. Jos olet sijaisope tai ope muuten vaan, niin tässä blogissa on vain ideoita, ei “valmiita” suunnitelmia. En ole listannut POPSin tavoitteita enkä laatinut minuuttisuunnitelmaa. Jokainen opettaja opettaa omalla äänellään ja tavallaan. Jokainen luokka on myös erilainen. Toisinaan saatan laittaa kommentteja “mikä meni pieleen” tai “mitä kannattaa huomioida”, mutta lähinnä haluaisin tästä “muistipankin”.

Tässä blogissa en esittele oppilaideni valmiita töitä, sillä siihen en ole heiltä kysynyt lupaa enkä näe sitä tarpeelliseksi. Kuvat on siis otettu itse tekemistäni töistä, ellei toisin ole mainittu.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: